Το Παγονέρι είναι ένα ακριτικό χωριό του Νομού Δράμας κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1983, διατηρεί, σε πείσμα των εποχών που αλλάζουν ραγδαία μορφές και σχήματα, τον αέρα μιας άλλης εποχής με αυθεντικότητα και αξιοπρέπεια.
Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

24 Μαΐ 2012

Παραδοσιακή συνταγή από το Παγονέρι. Κρεατόπιτα με λάχανο τουρσί

Κρεατόπιτα με λάχανο τουρσί ή αλλιώς Αρμέ.
 Κρεατόπιτα με λάχανο-Παγονέρι παραδοσιακές συνταγές
Υλικά: (για ένα ταψί 40εκ)
Για το φύλλο:
  1 κιλό αλεύρι περίπου
  3 κουταλιές λάδι
  2 κουταλιά ξύδι
  2 κουταλάκια αλάτι
  2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  1,5 περίπου κούπα νερό
  Λάδι και λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα.
  Για τη γέμιση:
  1 κιλό λάχανο τουρσί
  1 κιλό χοιρινό κρέας ψιλοκομμένο
  3-4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  5 φύλλα από τη ζύμη ψημένα
  1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  2 αυγά
  1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
  2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  Λίγο λάδι
  Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση:
Φύλλο:
Ρίξτε σε λεκανίτσα το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το νερό και ανακατέψτε καλά για να λιώσει το αλάτι. Ρίξτε στη συνέχεια σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας το με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώστε την προσθέτοντας αλεύρι ή νερό για να γίνει λεία και απαλή.
Χωρίστε την σε 15 μπαλάκια. Βάλτε τα σε ταψί αλευρωμένο, το ένα πλάι στο άλλο και σκεπάστε τα με υγρή πετσέτα. Αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες. Ανοίξτε τα μπαλάκια σε μικρά φυλλαράκια αλείφοντας τα ενδιάμεσα με μπόλικο λάδι ανακατεμένο με λιωμένο βούτυρο και φτιάξτε δύο στοίβες των πέντε φύλλων.
Αφήστε τα να σταθούν σκεπασμένα 15' και κατόπιν ανοίξτε δύο μεγάλα χοντρά φύλλα 5-6 εκ. μεγαλύτερα από το ταψί που θα τα στρώσετε. Τα υπόλοιπα 5 φυλλαράκια αφού τα ανοίξετε θα τα ψήσετε στο μάτι και θα τα χρησιμοποιήσετε στη γέμιση.
Γέμιση:
Κόψτε το λάχανο σε κομμάτια, αφαιρέστε όλα τα σκληρά μέρη και πλύνετε το με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Στραγγίστε το και ψιλοκόψτε το. Βάλτε το λίγο λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα και σοτάρετε τα κομματάκια του χοιρινού ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε το κρεμμύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα επάνω στη φωτιά, ώσπου να μαραθεί. Προσθέστε την πάπρικα. Προσθέστε το λάχανο, λίγο νερό και το μπούκοβο, σκεπάστε και σιγοβράστε 5'.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε τα ψημένα φύλλα της ζύμης χοντροτιμμένα, το κεφαλοτύρι, πιπέρι και τ' αυγά και ανακατέψτε καλά.
Βουτυρώστε ένα ταψί πίτας με διάμετρο 40 εκ. και στρώστε το 1 φύλλο, σουρώνοντας το ελαφρά. Απλώστε επάνω τη γέμιση και σκεπάστε τη με το δεύτερο φύλλο, σουρώνοντάς το, να κάνει χοντρές πτυχές στην επιφάνεια. Αλείψτε το με λάδι και βούτυρο και ψήστε την πίτα στους 200 βαθμούς επί 1 ώρα περίπου. Σερβίρετε την ζεστή.

Κρεατόπιτα με λάχανο-Παγονέρι παραδοσιακές συνταγές
                         Από τους συλλέκτες συνταγών
                              Νίκη και Στέργιο Κοζάκη
        Παγονέρι Κάτω Νευροκοπίου - Ν. Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στο χωριό μας! Θα χαρούμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας!

Μέλη ιστολογίου